+36-28-495-160 redei@redeiteszta.hu

Miért a bio?

A biotermék szinonimája az ökológiai termék kifejezésnek, azt jelenti, hogy az adott áru vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készült. A termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használtak. Az előállítás során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni. Ráadásul az a föld, amelyben az alapanyagokat termesztették, már legalább három éve nem volt vegyszerrel kezelve. Mindezeket nem árt tisztázni, mielőtt bioélelmiszerekről beszélünk. Továbbá azt is, hogy a késztermék nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges adalékanyagot. Ha az áru, amit leveszünk a polcról, nem ilyen, akkor az nem bio, mármint hivatalosan.

Aki biztosra akar menni, az a következőket ellenőrizze: a csomagoláson szerepelnie kell az „öko” vagy „bio” szónak a termék megnevezése előtt, annak, hogy „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik”, az alkotórészeknek, az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.

Magyarországon két, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felügyelt, akkreditált ellenőrző szervezet van, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (Hu-Öko 01), és az Ökogarancia Hungária Kft. (Hu-Öko 02). Ha import bioélelmiszerről van szó, akkor is fel kell tüntetni a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét, kódszámát.

Érdekesség, hogy Nagy-Britanniában az élelmiszerfogyasztás 25%-át ma már bioélelmiszerek adják, valamint Dániában a gyermekek immunrendszerének tökéletes kiépítéséhez 3 éves korukig csak biotáplálékot adnak, az emberek tehát elgondolkodnak.

Vajon miért van mindez? Összefoglalóan elmondható, hogy a növénytermesztés és az állattartás, illetve a termék előállítása kapcsán a gazdálkodók vagy a gyártók nem használnak semmilyen műtrágyát, mérgező permetszert, génmanipulált szaporítóanyagot, tartósítószert, adalékanyagot stb. Vagyis a biotáplálék teljességgel természetes alapanyagokat tartalmaz, toxikus anyagot pedig nem.

Csak egy-két példa a szemléltetésre: a növényi kártevőket természetes eredetű szerrel permetezik, vagy kézzel szedik össze, az állatokat csak behatárolt, szennyeződésmentes területen legeltetik, vagy etetik, a terméket pedig szigorúan csak természetes alapanyagokból szennyeződésmentesen állítják elő.

Van persze gagyibió is, vagyis van a piacon jó pár olyan termék, amire simán ráírják, hogy bio, de ennek csak reklámértéke van, háttere semmi. Aki meg nem ért hozzá, megveszi – jó pénzért, hiszen a bioétel általában többe kerül, mint a nem bio –, és örül neki, pedig minek.

Az igazi biotermékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk, és ízletesebbek is, mivel a nagy hozamok helyett a hangsúly a magasabb táplálkozási értékek elérésén van.

Tekintse meg kiváló bio termékeinket!

Bio termékek